Gå tillbaka

En oförglömlig dag

Bröllopsblommor

Jag ger dig/er personlig service, kunskap och kvalité när ni väljer att anlita mig. Med blommor binder du en helhet till ditt bröllop och skapar en trevlig atmosfär. Här nedan kan du läsa tips som kan hjälpa er att förberedda, för en konsultation med Blomsterbruden eller bara få små råd till eran bröllopsplanering.

Brudbuketten: En brudbukett ska komplettera bruden på ett vackert sätt, ge rätt helhetsintryck, fånga stilen och inte ta över. Det finns flera olika versioner och typer av brudbuketter att välja mellan och även om du själv som brud har en vision, när du kontaktar för att boka en konsultation med mig, får du ändå förslag och tips så dina önskemål kan knytas samman med färger/toner, form o.s.v. på rätt sätt för att skapa en lyckad brudbukett.

Jag tittar alltid på helheten. Klänningsval, brudens längd och kroppsbyggnad o.s.v. De flesta bukettyper passar till en ”A-line” klänning, men t.e.x till en ”Mermaid” eller ”Column” klänningen skulle en vanlig handbunden brudbukett ge ett mycket bättre intryck till klänningen än en droppformad brudbukett.

Ta gärna med dig ett fotografi på klänningen, har du typprov eller bilder på tärnornas klänningar är det även till hjälp för att få tonerna på blommorna att överensstämma med tyget.

Om ni har valt en svart och vit fotografering, rekommenderas val av blommor med djup, för 3D effekten ger en mer levande känsla i fotograferingen.

Vad gör jag med min brudbukett sen?

Man kan kasta sin brudbukett över axeln ut bland de ogifta kvinnliga gästerna efter vigseln om man vill, detta är vanligt i utlandet. Den som fångar buketten blir nästa som står på tur att gifta sig. Ett annat alternativ är att lägga den på en närståendes grav, det sägs att det bringar lycka och är dessutom ett sätt att visa sin vördnad för den avlidna. Vill man spara sin bukett kan den torkas. (Det finns personer som jobbar med detta). Eller varför inte spara en blomma och förgyll den hos en guldsmed?

Har du hört?

Förr var det tradition att det var brudgummen som beställde brudbuketten som en gåva till sin brud.

Om bruden väljer att behålla sin bukett ska den inte sättas i vatten, eftersom det betyder att äktenskapet blir kort.

 

Tärnor: Traditionellt brukar brudtärnorna ha en mindre variant av brudbuketten eller att den innehåller liknande blommor i övriga arrangemang.

Brudnäbbar: Brudnäbben har flera olika alternativ att välja på. Man kan t.ex välja mellan; En korg med liknande blommor, en boll av blommor med ett vackert sidenband, en korg med rosblad att strö ut eller en liten söt bukett liknade brudens och tärnornas. Tänk på barnets ålder och sen hur barnet kommer klara av att bära blommorna, en korg kan t.ex bli alldeles för tung för ett litet barn.

Brudens mor/ Brudgummens mor: Kan om de vill bära ett ”corsage” på handleden eller på sin jacka som matchar brudparets färgtema, brudbuketten eller mammornas klädsel.

Brudgummen: Traditionellt bär brudgummen sin knapphålsblomma på hans vänstra sida och den brukar vara lite större än de övrigas knapphålsblommor. Blomman ska matcha någon blomma i brudbuketten.

Best man/ Brudens far/ Brudgummens far: Traditionellt bär de en mindre variant av brudgummens knapphålsblomma på deras vänstra sida.

Marskalk: Vanligen bär de en singelblomma på deras vänstra sida.

Far-/morföräldrar: Man behöver inte förse dem med blommor om man inte vill.

 

Ceremoni-/Festblommor

Låt dina blommor få ta plats, för blommor skapar en miljö och därför är det viktigt att inte utesluta dem helt, vilket många par väljer att göra som har en liten budget, men det finns flera sätt att dekorera med blommor, även för dem med en liten budget. Att bl.a använda sig av säsongsblommor drar ner kostnaderna. Tänk på att blompriser skiljer från ort till ort, detta kan bero på leverans/stad/grossist m.m.

Det är viktigt att välja färger på blommorna som ger rätt känsla och skapar rätt intryck eftersom färger ger olika effekter. Det här är något som vi tittar mycket på under en konsultation med Blomsterbruden och hur färgerna hjälper knyta an helheten i dekoreringen.

Röd: En varm färg som skapar effekt och spänning.

Rosa: En behaglig och stillsam färg.

Lila: Elegant och sofistikerad, ger en känsla av lyx.

Gul: Varm färg som uttrycker glädje.

Orange: Ger en känsla av energi och spänning.

Blå: Behaglig och avkopplande.

Grön: Avkopplande och naturnära

Brun: Dämpande och avkopplande.

Svart: Mäktig färg som passar som accent färg.

Vit: Ren och fräsch färg. Kan även kännas kall.

 

Uthyrning

Blomsterbruden hyr ut olika paketlösningar med vaser m.m. när ni beställer era blommor. Vid konsultationen finns en pärm med förslag att titta på och jag hjälper att rekommendera/ge förslag vad som passar till vilket tema och stilar.

Priser

Ett pris uppskattas efter vad man önskar för blommor, säsong och storlek, men även på vilket sätt de ska bindas på. En vanlig bunden brudbukett där stjälkarna syns kan man dela upp i tre pris kategorier 1200:-, 1500:-, 1800:-. De flesta bundna brudbuketter brukar ligga omkring det när man använder sig av mixade säsongsblommor. Är man ute efter något extra så höjs prisribban. Detta är något vi pratar om på konsultationen och när jag vet mer vad ni önskar er är det lättare att ge en mer korrekt bild på vad brudbuketten skulle kosta med era önskemål och valda blommor.

En droppformad brudbukett är en mera teknisk bukett att binda och därefter kostar den mer. En droppformad brudbukett är vanligt att den binds i en hållare, men man kan även tråda en droppformad bukett om man inte vill att den ska göras i hållare och dessa buketter brukar starta från 2000:- upp.

Dessa två nämnda bukettyper är bland de mest efterfrågande buketterna, men det finns flera olika varianter av brudbuketter att välja från. Det som är viktigt är att man inte ska hänga upp sig på priset, mitt jobb är att skapa en bukett som passar dig, men även din budget. Priserna vi har nämnt är för att du/ni ska få en uppskattning vad en bukett normalt kan kosta, men varje par och tema är olika, därefter anpassas priset, storlek och blommor efter det.

Till tärnan och övriga brudfölje, sätts priser efter brudbukettens form och kostnad.

Till övriga blommor som tillexempel ceremonin och festmottagningen, där beror priserna helt på vad man har för tema och hur mycket blommor man önskar sig. Där behöver jag veta mer ingående om brudparets planering och budget för att kunna ge rätt råd och förslag.

Leverans

Vi levererar blommor efter förfrågan, men dock endast större ordrar.

Hallstahammar

Västerås

Kolbäck

Strömsholm

Surahammar

Ramnäs

Virsbo

Köping

Även övriga orter, vid förfrågan. Ex. Eskilstuna, Stockholm

Vid konsultationen bestäms en avtalad tid när ni som kund vill hämta era blommor. Vi finns på Kanalhuset i Hallstahammar.

 

Ett litet tips!

Ert bröllop är en dag som ni kommer att minnas resten av livet. Att lägga ordentlig energi och tid på planering och detaljer kommer att löna sig i slutändan. Genom att sätta ett tema för sitt bröllop får man en bra grund för resten av planeringen och det blir lättare att hålla sig på rätt spår. Ett tema kan egentligen vara precis vad som helst; en färg, en hobby, en sak, en stil, en säsong o.s.v. Jag frågar alltid efter parets tema när kunden beställer sina blommor hos mig, för att få en klar helhetsbild. För blommor skapar miljö och är en viktig detalj för att knyta temat an.

Har man svårt att sätta ett tema, köp hem olika brudtidningar för att söka inspiration till ert bröllop eller sök på internet. På så sett ser man ganska fort vad man gillar och inte gillar och sakta brukar ett tema växa fram, men kom ihåg att bröllopet ska spegla era personligheter, de bröllopen blir oftast de mest minnesvärda. Planera tillsammans och dela på arbetet.

Ett bra sätt att se bröllopet i helhet är att göra egna moodboards. En moodboard hjälper att visa tydligt hur era tankar och idéer fungerar ihop. Du bygger din moodboard med utklippta bilder från tidningar klistrade på en kartong eller på ett papper. Man kan även göra sin moodboard på datorn. Det som tydligt oftast kommer fram på en moodbord är färgerna. Att välja rätt färgnyanser skapar ett stilfullt bröllop. Det gäller att hitta en färgpalett som ska ge en bra grund i er bröllopsplaneringen. Färgkombinationerna till bröllopet är oftast bland det första som man bestämmer och färgen kan hjälpa att dessutom sätta ett tema. Hur man väljer att sätta ett färgtema är upp till varje par, man kan tillexempel gå efter favorit färg, eller ett tema som exempel ”country”, bara det ordet får en att tänka på vissa färger.

Har man svårt att välja färger, börja då med; vilken säsong gifter ni er i? Tillexempel vår- och sommarbröllop fungerar det bäst att använda sig av pasteller och mycket vitt. Har man bröllopet på hösten eller vintern passar det bra att välja starkare och vågade färger. Om man tittar på säsongsblommor så är pasteller mer tillgängliga på sommarn och starkare färger på hösten. Detta påverkar också budgeten eftersom säsongsblommor är billigare.

Här nedan kommer några förslag på moodboards som jag satt ihop. Låt dig/er inspireras.

HallstahammarVisa på karta

Telefon: 0734 30 40 21
Epost: info@blomsterbruden.se